Kako se radi najbolje pivo u Hrvatskoj? Uz posvećenost, dugogodišnje znanje, iskustvo i praksu! Ako se ikad pitaš ‘Kako rade Karlovačko?’ (a znamo da se to pitaš skoro svaki dan), mi odgovaramo: korak po korak. Pa, krenimo redom…
Za proizvodnju vrhusnkog piva potrebno je osigurati jedinstvene sirovine za proizvodnju. A to su voda, slad, hmelj, ječam i kvasac. Na samom početku, slad se usitnjava mljevenjem.
2. korak
Cijeđenje i kuhanje piva
Izmljeveni se slad miješa s vrućom obrađenom vodom dok se procesom filtracije razdvajaju sladovina i trop. Sladovina se zagrijava na 100°C i dodaje se hmelj.
3. korak
Taloženje i hlađenje
Nećemo previše ulaziti u fiziku i strojarstvo proizvodnje piva, jer nismo svi fizičari i strojari. No za one koji to jesu: ohlađena sladovina prepumpava se zajedno s kvascem u cilindrično-konusne tankove za fermentaciju.
4. korak
Fermentacija i odležavanje
Kemijski proces nastanka piva počinje fermentacijom i odležavanjem. Svrha fermentacije je osigurati kvascu uvjete da ‘pojede’ šećere iz sladovine. Odležavanje je odležavanje.
5. korak
Filtriranje
Prije otakanja u ambalažu, pivo se najčešće filtrira zbog dobivanje na stabilnosti kvalitete. Cilj filtracije je dobivanje tvog omiljenog piva vrhunske kvalitete koji će dugi niz godina mirisati na svježinu!
6. korak
Punjenje
Proces završava punjenjem. I to je to. Karlovačko putuje od naše pivovare do tvog stola.