Molimo upišite datum rođenja
POTVRDI

Alkohol i zdravlje

Ako ga konzumiramo umjereno, pivo može biti dio dobro uravnoteženog načina života. Ponosni smo pivari koji se zalažu za odgovornu konzumaciju i smanjenje štetne upotrebe alkohola. Smatramo da potrošači moraju biti dobro upoznati s posljedicama konzumacije alkohola, našim proizvodima i načinima za njihovu odgovornu konzumaciju. To naglašavamo na našoj ambalaži, u našim oglasima i promocijama te u svim našim partnerstvima. Nudimo široku paletu piva s različitim udjelom alkohola, a pritom sve više piva bez ili s niskim udjelom alkohola.

Konzumiranje alkohola je odluka svake punoljetne osobe. Prije konzumiranja moramo uzeti u obzir osobne rizike i koristi. Neki dokazi upućuju na vezu između konzumiranja alkohola i određenih zdravstvenih problema.

Alkohol ima različiti učinak na različite ljude. Kod nekih osoba čak i umjerena konzumacija može povećati mogućnost zdravstvenih rizika, kao što su kardiovaskularni problemi, dijabetes i određene vrste kancerogenih bolesti. U slučaju bilo kakvih pitanja ili nedoumica, posavjetujte se sa svojim osobnim liječnikom.

Prekomjerna konzumacija alkohola može dovesti do opasnih dugoročnih posljedica, poput fizičke ovisnosti ili ovisnosti o alkoholu, stoga ga uvijek trebamo izbjegavati. Osobe koje ne mogu adekvatno regulirati konzumaciju alkohola ne bi smjele piti. Na primjer, ljudi ispod zakonom određene dobi za konzumiranje alkohola, trudnice, oni koji voze ili upravljaju strojevima, odnosno oni koji nemaju kontrolu nad vlastitim pijenjem.

Mnoge vlade objavljuju referentne preporuke i smjernice za pijenje alkohola za potrošače. Agencije za javno zdravstvo također mogu biti izvrstan izvor informacija. Ako želite saznati više o alkoholu i zdravlju, savjetujemo da posjetite sljedeće izvore:


• Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)
• Znanstveni institut za pivo (KIB)
• Nacionalni institut za zloporabu alkohola i alkoholizam (NIAAA)
• Internetske stranice NHS Choices
• Međunarodni savez za odgovorno pijenje (IARD)
• Nacionalni institut za javno zdravstvo (NIJZ)

Odgovorno stavljanje naših proizvoda na tržište

Naš kodeks odgovornog stavljanja na tržište vodi sve zaposlenike u tvrtkama HEINEKEN Grupe, koji su uključeni u stavljanja na tržište i prodaju naših proizvoda i osigurava da ne pridonose prekomjernoj konzumaciji ili zlouporabi.

Također, uzimamo u obzir regionalne i nacionalne kodekse za oglašavanje piva i alkoholnih pića. Svoje reklamne poruke širimo samo među ciljnom skupinom, gdje je najmanje 70% starijih od 18 godina, odnosno u nekim zemljama i više godina, ako je tamo zakonom propisana dob za konzumaciju alkohola viša od 18 godina. U našim reklamama nastupaju samo osobe u dobi od najmanje 25 godina i ne izgledaju mlađe. Nikada u reklamama nećemo sugerirati da je alkohol ključ za uspjeh u društvenom ili seksualnom životu.
Komercijalno komuniciranje obuhvaća sve aktivnosti koje provodimo prilikom stavljanja na tržište naših robnih marki (alkoholnih i svih bezalkoholnih verzija naših alkoholnih robnih marki). To uključuje: cjelokupno oglašavanje, naziv robne marke, opis proizvoda, ambalažu i etikete, digitalno komuniciranje, sponzorstva, promotivno prikazivanje, promocije (u ugostiteljstvu i trgovini) i materijale na prodajnim mjestima.

Kao vodeći pivari, provodimo sveobuhvatan, učinkovit pristup promicanju odgovornog odnosa prema alkoholu i aktivno se protivimo njegovoj zlouporabi. Pritom igramo aktivnu ulogu u potpori smanjenju neodgovornog pijenja.


Naš sektor može biti dragocjeni partner u promicanju odgovornog pijenja. Zajednički učinak suradnje pivara, koji zajedno surađuju u rješavanju zajedničkih problema, učinkovitiji je i u nekim slučajevima ima veći domet nego kada tvrtke djeluju samostalno. Sektorske skupine, vlade, nevladine organizacije, grupe potrošača, policija, zakonodavci, trgovci, vlasnici ugostiteljskih objekata i pivnica te skupine u zajednici imaju važnu ulogu u promicanju odgovorne konzumacije.
S drugim pivarima surađujemo u zajedničkim inicijativama za promicanje odgovorne konzumacije na globalnoj (Svjetsko udruženje pivara), regionalnoj (Europsko udruženje pivara) i nacionalnoj razini (Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore).

S drugim partnerima surađujemo u promicanju odgovornog odnosa prema alkoholu i smanjenju štetnih posljedica konzumiranja alkohola. Između ostalog, Svjetska zdravstvena organizacija također je priznala da pivari mogu pružiti učinkovit doprinos smanjenju štetnih posljedica konzumiranja alkohola.
Trenutno imamo sklopljena partnerstva s raznim nevladinim organizacijama i trećim stranama koje se bave različitim vrstama štetnih posljedica konzumiranja alkohola.