Kako se radi najbolje pivo u Hrvatskoj? Uz posvećenost, dugogodišnje znanje, iskustvo i praksu! Ako se ikad pitaš ‘Kako rade Karlovačko?’ (a znamo da se to pitaš skoro svaki dan), mi odgovaramo: korak po korak. Pa, krenimo redom…
Za proizvodnju vrhusnkog piva potrebno je osigurati jedinstvene sirovine za proizvodnju. A to su voda, slad, hmelj, ječam i kvasac. Na samom početku, slad se usitnjava mljevenjem.
Izmljeveni se slad miješa s vrućom obrađenom vodom dok se procesom filtracije razdvajaju sladovina i trop. Sladovina se zagrijava na 100°C i dodaje se hmelj.
Nećemo previše ulaziti u fiziku i strojarstvo proizvodnje piva, jer nismo svi fizičari i strojari. No za one koji to jesu: ohlađena sladovina prepumpava se zajedno s kvascem u cilindrično-konusne tankove za fermentaciju.
Kemijski proces nastanka piva počinje fermentacijom i odležavanjem. Svrha fermentacije je osigurati kvascu uvjete da ‘pojede’ šećere iz sladovine. Odležavanje je odležavanje.
Prije otakanja u ambalažu, pivo se najčešće filtrira zbog dobivanje na stabilnosti kvalitete. Cilj filtracije je dobivanje tvog omiljenog piva vrhunske kvalitete koji će dugi niz godina mirisati na svježinu!
Proces završava punjenjem. I to je to. Karlovačko putuje od naše pivovare do tvog stola.